Back to All Events

Kyrkan mitt i byn

Kyrkan mitt i byn? – Pastoralt ledarskap och lekmannakraft

Kyrkan är inte längre mitt i byn. Omvärlden och verksamhetsförutsättningarna förändras i snabb takt och det går inte att göra allt som tidigare. Nu behövs ett nytt pastoralt och mentorerande ledarskap som delegerar ansvar till lekmän, utnyttjar befintliga resurser och upptäcker möjligheterna för framtidens kyrka.

Mål

Du lär dig identifiera utvecklingsområden och får redskap att förändra, styra och leda arbetet med nya metoder som utnyttjar befintliga resurser och frigör energi till att utveckla både verksamheten och ditt eget ledarskap.

Innehåll

– Hur skapa ett fungerande samarbete och ansvarsfördelning mellan anställda och lekmän?

– Hur inspirera förtroendevalda att tänka frimodigt i nya banor?

– Hur leda och organisera ett arbete som bygger på lekmannaaktivitet?

– Less is more – Hur utnyttja kyrkans nuvarande personella och ekonomiska resurser till att bygga framtidens kyrka?

Målgrupp:

Kyrkoherdar, församlingsanställda, förtroendevalda och lekmän med ansvarsuppgifter i församlingen. Kom gärna flera från samma församling. Då är det lättare att implementera inspirationsdagens innehåll i den lokala kontexten.

Tid och plats

Webinarium den 16 mars 2022, kl. 9-13

Pris

Deltagaravgift 80 €/person eller 250 €/församling.

Resurspersoner

Sebastian Widjeskog, Sebastian är utbildad teologie magister, präst och ämneslärare i religion och psykologi samt teamcoach från Tiimiakatemia. Han har varit entreprenör sedan 2009 och har tränat hundratals företagare och ledare under sin karriär.

Jens Berg har de senaste 14 åren jobbat som ledare inom mediebranschen. Han har varit chef för både innehåll och utgivning på Yle, chefredaktör och ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet, utvecklingsdirektör och vd för KSF Media. Jens har en lång erfarenhet av såväl public service som den kommersiella sektorn.

Den gemensamma nämnaren för alla de här chefsuppdragen har varit att leda stora organisationer som gått genom massiva förändringar i och med de nya digitala kundbehoven. Det som förenar ledarskapet och mediaproduktionen är kommunikationen.

”Hela mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat med att skapa och föra fram budskap. Min erfarenhet vittnar om att berättelsen om vart vi ska – och varför vi ska dit – är avgörande för att få människor motiverade.” Citat från Jens Bergs websida Montem.

Niklas Wallis, kyrkoherde. Niklas har intresserat sig för ledarskap och fostran både genom akademiska och praktiska studier. Han är utbildad coach och har ett företag där han sysslar med produktivitet och ledarskap. Niklas har ett särskilt intresse för hur frågan om det goda livet tar sig uttryck i organisationers ledarskap och strukturer.

Anmälan

Anmälan till Lärkkulla senast 28.2.2022, via anmälningslänken https://www.lyyti.in/kyrkan_i_byn

Anmälan kan också göras direkt till Lärkkulla; info@larkkulla.net, tfn 019-2757 200.

Frågor gällande seminariet riktas till madeleine.wendelin@evl.fi

Arrangörer

Lärkkulla-stiftelsen

Domkapitlet i Borgå stift

Later Event: May 3
Cabaret -19